Javasolt ingatlan paraméterek

Opti Comfort rendszer
highlighted-list highlighted-list highlighted-list

hasznos szempontok OPti Comfort renDszer
telepíTÉse előtt

Az Opti Comfort hűtő–fűtő rendszer környezettudatos, korszerű és gazdaságosan üzemeltethető megoldás.
A kezdeti magasabb beruházási igény miatt az alábbi fontos témákat javasoljuk átgondolásra.
 • 1 Az épület energetikai mutatója, becsült hőigénye és hőtermelése Az Opti Comfort, alacsony hőmérsékletű, levegő–víz hőszivattyús technológia alkalmazása esetén elengedhetetlen, hogy a befogadó épület normál vagy alacsony energiafelhasználású legyen, megfelelő épületenergetikai mutatókkal rendelkezzen.
  Ehhez minimalizálni szükséges az épület lehetséges hőveszteségét.
  Ezt korábbi ingatlanok esetében a külső, lehűlő felületek – falak, födémek – megfelelő hőszigetelésével, illetve a nyílászárók korszerűsítésével lehet elérni. Fontos a sorrend is, hőszigetelés és ablakcsere után az épület hőszükséglete csökkenni fog, így egy korábban kiválasztott és beszerzett készülék túlméretezett lehet.
  Amennyiben egy felújításra váró ingatlanban a fűtéssel és hőveszteséggel összefüggő korszerűsítési igény merül fel, célszerű energetikai auditot csináltatni. Az audit eredményeként pontosítható az épület majdani, hőszivattyús technológiára kalkulált, téli hőigénye, nyári hőtermelése, valamint az is, hogy hol és milyen jellegű felújításokat célszerű elvégeztetni.
 • 2 A tervezett hőleadó rendszer és a benne lévő víz hőfoka Az Opti Comfort, levegő–víz hőszivattyús fűtő–hűtő megoldásunk Daikin Altherma 3, alacsony hőmérsékletű hőszivattyúval biztosítja a hőtermelést. Ezt a hőszivattyút olyan rendszerekhez tervezték amelyekhez nincs szükség 45 C°–nál magasabb vízhőmérsékletre a fűtéshez, akkor működik gazdaságosan, ha fűtési célra minél alacsonyabb hőfokú fűtővizet kell előállítania.
  (A megfelelő, magasabb hőmérsékletű használati melegvíz előállítására a hőszivattyú ettől függetlenül alkalmas).
  Ezért egy meglévő, radiátoros hőleadó rendszerhez nem javasoljuk illeszteni, hisz az csak jóval magasabb vízhőfokkal tudna ugyanolyan komfortérzetet biztosítani, a hőszivattyú nem üzemelne gazdaságosan.
  Új építésű ingatlanok esetében már a gépészeti tervezés során kialakításra kerül az alacsonyabb hőmérsékletű vízzel is hatékonyan üzemelő hőleadó oldal, ami rendszerünk esetében padlófűtésből és mennyezeti fűtő–hűtő felületekből áll.
  A meglévő gépészet átalakításakor a radiátorok kiiktatása és új felületi hőleadók kialakítása jelentős költségekkel járhat.
 • 3 A hőszivattyú elhelyezése, a berendezések helyigénye A Daikin Altherma monoblokkos levegő–víz hőszivattyút az épületen kívül kell elhelyezni.
  A beszívó oldalon sem zavaró hőhatás, sem jelentős zajhatás nem keletkezik, ezért a kültéri levegős hőszivattyúkat nyugodtan lehet az épülethez – a gyártó által meghatározott minimum távolság figyelembe vétele mellett – közel elhelyezni.
  Az épületen belülre kerül a rendszer hőközpontja és a használati melegvíztartály. Számukra egy legalább 2,5 méter hosszúságú és 1,5 – 2 méter szélességű szabad területre van szükség a berendezések elhelyezésére szolgáló helyiségben.
 • 4 Egyedi igények és jövőbeli tervek Az Opti Comfort rendszer ellátja az ingatlan fűtését, hűtését valamint használati melegvízigényét is biztosítja.
  Az ingatlan lakóinak száma és egy család melegvíz-fogyasztási szokásai fontos szempontok a rendszer méretezésénél és a bekerülő használati melegvíz tartály méretének megválasztásakor.
  Az épület fűtése mellett fontos szempont lehet, hogy lesz, vagy van-e az ingatlanban medence, aminek a vizét szintén fűteni kell majd a hőszivattyú segítségével.
 • 5 Az ingatlan elhelyezkedése Egy hőszivattyús rendszer tervezésekor a hőszivattyú teljesítményének méretezése miatt lényeges az ingatlan földrajzi helye és az ott jellemző hőmérsékleti adatok. A szakemberek által használt tervező programok figyelembe veszik, hogy a helyszínen milyen hőmérsékleti értékek milyen gyakorisággal fordulnak elő az év folyamán.
highlighted-list highlighted-list highlighted-list

Terveztesse meg saját Opti Comfort rendszerét!

Platformunkon minősített gépésztervezőkkel veheti fel a kapcsolatot
akik az Önnel való egyeztetést és szerződéskötst követően
elkészítik rendszerének gépésztervét.
tovább a Gépész tervező kereséshez

Több információra van szüksége? Olvasson tovább:
Opti Comfort rendszer részletek
OPTI Connect platform használatának előnyei